Možnost vaření na moderních vařičích nemusí být jenom zpříjemnění pobytu v přírodě. Při náročnějších formách outdoorových aktivit se jedná o životní nutnost. Zejména pitný režim při náročných horolezeckých výstupech nebo outdoor aktivitách je otázkou života a smrti. Proto kvalitní a spolehlivý vařič a nádobí je nezbytnou součástí každé výbavy.

Princip vařičů
Nejprve je třeba vědět, na jakém principu vlastně vařiče fungují. Základem vařiče je ventilová část, která umožňuje připojení ke zdroji paliva a regulaci výkonu. K ventilu je připojen hořák vařiče s podpěrami nádoby. Výjimku v tomto uspořádaní tvoří vařiče, které mají mezi ventilem a hořákem hadičku, nebo trubičku. Podstatou každého vařiče je tryska, kterou do hořáku přichází palivo v plynném stavu a rychlostí svého proudění strhává vzduch z otvorů primárního vzduchu v přesném poměru. Směs plynu se vzduchem odchází otvory hořáku, kde se k ní přidává sekundární vzduch a kde dochází k vlastnímu spalování směsi. Tryska, otvory primárního vzduchu a otvory hořáku musí být ve vzájemné přesné rovnováze, jinak vařič vykazuje špatné spalování, nebo se „utrhává“ plamen. Nedokonalé spalování neznamená jenom nepříjemné špinění nádobí sazemi, ale při nedoporučovaném vaření ve stanu může nastat záludná otrava oxydem uhelnatým! Z výše uvedeného vyplývá, že vařiče pracují na relativně jednoduchém principu, ale není vůbec jednoduché docílit opravdu dobrých parametrů.

Kartuše
Z hlediska připojení vařiče jsou nejpoužívanější kartuše se samo těsnícím ventilem se závitem, toto spojení je zcela jednoduché a tím i spolehlivé, umožňuje také nejmenší hmotnost vařiče. Ventil bez závitu vyžaduje připojení pomocí kleštiny, propichovací kartuše nedovolují sejmutí vařiče do jejich vyprázdnění, celý komplet je dosti neohrabaný. Kartuše jsou nejčastěji plněny propan-butanovou směsí v poměru 30:70. Tato směs vytváří dostatečný tlak i při teplotách pod bodem mrazu a naopak při vyšších teplotách nenastává v kartuši tlak, který by mohl způsobit její destrukci.